Новини

Назад

Маріупольську школу №52 відвідала Литовська делегація

12 жовтня 2017, 10:20
1262
Освіта

Віце-мер районного муніципалітету Йонишкис Вайда Алекнавічіне приїхала у школу №52. Мета візиту - обмін досвідом навчання та соціалізації дітей з особливими освітніми потребами.

Вайда Алекнавічіне розповіла педагогічному складу школи, як проходить навчання дітей з проблемами психоемоційного розвитку у Литві. Зокрема, про особливості роботи загальноосвітньої та вищої школи їх країни. Також вона поділилася досвідом свого району щодо навчання та інтеграції в суспільство дітей з особливими освітніми потребами.

«Ми прийняли рішення, що діти з легкими формами захворювань навчатимуться у звичайних класах разом з усіма. А ті, у кого більш важкі форми захворювань - вчяться в окремих класах, але у тих же школах. І потім вони всі зустрічаються на загальношкільних заходах. Там вони разом танцюють та співають », - поділилася Віце-мер районного муніципалітету Йонишкис.

У Литві на базі шкіл працюють «Центри дня». Там займаються як діти, так і дорослі, у яких є проблеми з психоемоційним розвитком. У цих центрах для них працюють різні секції та гуртки, а найголовніше - їх вчать самостійно себе обслуговувати. Там вони можуть проводити весь день. За це їх батьки платять 10% від своєї зарплати.

Директор школи №52 Олена Баранюк зазначила, що для їхнього навчального закладу це корисний досвід, оскільки раніше вони співпрацювали лише зі школами та організаціями України: «Міжнародне співробітництво - це новий етап у нашій роботі та можливість перейняти кращі практики інклюзивних шкіл Європи».