Новини

Назад

Маріуполь займається «реанімацією» сфери охорони здоров'я

03 січня 2018, 09:24
1628
Суспільство, Медицина

Міський голова Вадим Бойченко розповів про колосальний ривок, який стався і в сфері охорони здоров'я міста в 2017 році. Загальний обсяг інвестицій в цей напрямок склав понад 412 млн грн. Вперше на розвиток медицини міста направили такий великий обсяг фінансування.

«Протягом багатьох років охорони здоров'я не приділялося належної уваги. Ми підійшли до зміни філософії і стосовно медицини в Маріуполі. Я вірю в те, що ми можемо створити сильну медицину в місті. Щоб наші жителі лікувалися вдома, не виїжджаючи за межі міста, і вже до нас в Маріуполь приїжджали за якісними медичними послугами», - зазначив мер.

Маріуполь взяв курс на створення кластерної медицини. Вадим Бойченко розповів, що при формуванні Стратегії розвитку охорони здоров'я Маріуполя, заклали ключові напрямки для «реанімації» медицини.

Кардіологічний напрямок. Покликане боротися за сердечне здоров'я наших жителів. Як відомо, надати медичну допомогу «сердечника» можна протягом двох годин, але в Маріуполі для цього немає кардіохірургії. Міська влада працює над вирішенням цієї проблеми.

На базі ЛШМД з'явиться сучасний кардіоцентр. Ведуться роботи з капітального ремонту хірургічного відділення та встановлення ангіографа. До слова, в минулому році Маріуполь став єдиним містом України, який зміг придбати дане обладнання. Уже в 2018 році перші кардіологічні пацієнти зможуть отримати медичне обслуговування в нашому місті.

Судинний напрямок. Розвивається на базі обласної лікарні (колишня міська лікарня №2). Фінансування ведеться за рахунок області. Окремий наголос в лікарні буде зроблений на інсультних хворих, а також судинну хірургію.

Урологія та травматологія. Дані напрямки Маріуполь розвивається на базі 1-ї міської лікарні. Наприклад, урологія посилюється сучасним обладнанням європейського зразка, що дозволить робити пацієнтам точкові операції і швидко відновлюватися. Таким чином, скоро весь спектр урологічних послуг і операцій можна буде отримати в Маріуполі.

«Медицина дитинства». Інвестиції в утеплення Дитячого стаціонарного корпусу в минулому році склали майже 10 млн грн. У планах 2018 року зайнятися внутрішніми ремонтами і закупівлею необхідного діагностичного обладнання.

Варто відзначити, що в Маріуполі також займаються планово-відновлювальних лікуванням на базі міської лікарні №9. Там розміщено геріатричне відділення, в якому створені комфортні умови для лікування людей похилого віку. У 2017 році в нашому місті почав працювати військовий госпіталь. Допомога від світил медицини стала доступна не тільки військовим, а й маріупольцям. Сьогодні в госпіталі проводять рідкісні операції на суглобах, а для городян влаштовують акції з лікування та протезування зубів.

Допоможе вдихнути нове життя в сферу охорони здоров'я міста та медичний вуз. Він готуватиме фахівців для Маріуполя. Щоб вони отримали якісну освіту, в місті відкриваються кафедри в лікарнях.