Новини

Назад

Людина, яка може відправити маріупольців в минуле. Про колекціонера Ігоря Іванова

21 червня 2018, 16:23
1273
Суспільство

Маріуполець - володар великої колекції старовинних грамофонів. Деяким налічується більше ста років. Щоб показати жителям і гостям міста свої напрацювання, він організував виставковий центр, який має символічну назву.

«78 об/хв» - саме така швидкість шелакових пластинок на грамофоні, а в Маріуполі - назва виставкового залу Ігоря Іванова. Він працює недавно, але встиг полюбитися кожному. Адже тут зберігається найважливіше - історія.

Ігор Іванов народився в Світлодарську. А після закінчення училища, по розподілу, почав працювати в маріупольському «Міськводоканалі».

«У дитинстві мріяв стати конструктором. Самостійно будував літаки, планери, кордові моделі, яхти. Купував готові набори, які збирав згідно з інструкцією. Мені подобається механіка. Тут працює все точно. Приклавши всього лише одне зусилля, прилад заново почне роботу», - розповідає Ігор Іванов.

У залі колекціонера зібрані близько 40 грамофонів з Німеччини, Швеції, Великобританії, Чехії  та Росії. На даний момент, самий «дорослий» - 1912 року. До цього серед їх числа був апарат і 1897 року. Все це маріуполець зібрав і відремонтував за 6 років.

Ігор Іванов згадує, що перший грамофон купив на ринку у дідуся. Він почав його самостійно лагодити, а вже через півроку апарат почав працювати. Колекціонер став збирати грамофони і далі. Спочатку вони розташовувалися вдома, а після маріуполець вирішив показувати їх людям.

«Не робив ніякої реклами. Люди «сарафанним радіо» передавали інформацію про існування мого залу. Жителі почали приходити цілими сім'ями. Для мене й було задумкою показати це людям», - зазначив Ігор Іванов.

Дуже часто в зал приходять діти. Подивитися на апарати минулого та позаминулого століття для них становить особливий інтерес. Абсолютно всі грамофони знаходяться в робочому стані. Для Ігоря Іванова - це дуже важливий фактор. Розповідає, що техніка повинна жити, скільки років б їй не було.

Результат виконаної роботи колекціонера - це не тільки власне завзяття та бажання. Важливу роль в заслугах Ігоря Іванова грають рідні та близькі. Сім'я підтримує його у всіх починаннях, бо захоплення приносить головне - радість в очах, життєву енергію та гарний настрій.

Виставковий зал став не тільки місцем, де можна подивитися на унікальні експонати. Деякі люди беруть грамофони в оренду для зйомок фільму або на весілля, а інші приходять зі своїми та просять їм дати «нове життя».

Для Ігоря Іванова не складно розповісти про свої знахідки. Дуже добре знає історію створення грамофонів у різних країнах. В деталях ознайомить з кожною моделлю в колекції. Своєю допитливістю та щирістю «заряджає» і своїх відвідувачів.