Новини

Назад

Медична реформа: чого чекати з 1 квітня 2018?

28 березня 2018, 16:36
1930
Медицина

Чим ближче квітень, тим більше виникає у маріупольців питань по медичній реформі та виборі сімейного лікаря зокрема. Як вже неодноразово заявлялося, з 01.04.2018 р, кожен українець, який досяг 14 років, має право укласти декларацію з сімейним лікарем або терапевтом. Без цієї декларації Національна служба здоров'я не зможе виділити гроші на лікаря.

Крім того, безкоштовно звернутися до вузького спеціаліста, який працює в ЦПМСП (невропатолог, офтальмолог, отоларинголог, хірург і т.п.) без направлення сімейного лікаря теж не вийде. Тільки маючи направлення від свого сімейного лікаря, ви маєте право розраховувати на безкоштовний прийом у відповідного профільного лікаря. Така практика діє у всіх цивілізованих країнах. При цьому в невідкладних та екстрених ситуаціях, наприклад, при переломі ноги, направлення від сімейного лікаря не потрібно. Також не потрібне направлення для прийому у гінеколога і психіатра.

Окремо варто зауважити, що при розробці системи, що впроваджується медичною реформою використовує успішний досвід таких країн, як Великобританія, Швеція, Іспанія, Канада та ін.

 

У МОЗ наголошують на тому, що поняття страхова медицина, в рамках якої реалізується реформа, не має на увазі ніяких внесків з зарплати громадян.

 

Що це означає? Держава оплачує за кожну людину, що має громадянство України, страховий поліс, що покриває медичне обслуговування на первинному рівні (в поліклініці - ЦПМСП) і частково в стаціонарі. На даному етапі реформується лише перша сходинка - поліклініка, надання послуг в якій повністю покриває держава (за винятком ряду лабораторних досліджень, які не проводяться в ЦПМСП).

Напевно, багато хто з нас чув про суму в 370 грн на пацієнта, давайте розберемося, що це за гроші і куди вони підуть. 370 грн - це фіксована ставка на кожного пацієнта з розрахунку на 1 рік. Тобто лікар не буде отримувати гроші за кожен візит пацієнта, він буде отримувати свого роду абонплату за ведення набраного числа пацієнтів. У результаті лікар буде зацікавлений вилікувати пацієнта, щоб умовно кажучи, скоротити число візитів на одного пацієнта.

 

Тепер ще раз пройдемося по найбільш поширеним питань підписання декларації та подальшого обслуговування у сімейного лікаря.

1. Підписувати декларацію повинен кожен українець, який досяг 14 річного віку. У одного сімейного лікаря може обслуговуватися вся сім'я, включаючи дітей до 14 років і старше. При бажанні (але не обов'язково) для дітей молодше 14 років можна окремо підписати декларацію з педіатром.

2. Від терапевта сімейного лікаря відрізняє наявність додаткової поглибленої підготовки за суміжними спеціальностями.

3. Обслуговування у сімейного лікаря або терапевта безкоштовне. Також безкоштовне обслуговування у вузьких фахівців, але при наявності направлення від сімейного лікаря. До гінеколога і психіатра направлення не потрібно.

4. Потрапити на прийом до профільного фахівця без направлення сімейного лікаря можна, але в цьому випадку доведеться заплатити.

5. Невідкладна медична допомога, а також стаціонарне лікування залишаються безкоштовними.

6. Якщо лікар, з яким підписано декларацію, піде у відпустку або на лікарняний його пацієнтів в цей період буде обслуговувати інший лікар.

7. Підписувати декларацію необхідно персонально, виключення складають недієздатні громадяни, які мають опікунів, і діти до 14 років.

8. МОЗ встановив наступні рекомендований норми за кількістю пацієнтів:

- для сімейних лікарів - 1800 чоловік

- для терапевтів - 2000 чоловік

- для педіатрів - 900 чоловік

При наборі зазначеної кількості, лікар має право відмовити у підписанні декларації, але на свій розсуд може взяти більше пацієнтів. Особливо якщо мова йде про сільські райони та міста, де спостерігається дефіцит лікарів.

9. Вибрати сімейного лікаря або терапевта можна незалежно від місця проживання, допомогти в цьому може власний досвід, рада знайомих або каталог лікарів на медпортале Маріуполя «MedKontrol» (http://mariupol.medkontrol.pro).

 

Сам механізм підписання декларації і ряд популярних питань тепер також можна дізнатися у медичного бота Марти (https://www.messenger.com/t/medbotmarta).