Новини

Назад

«Маріуполь-240»: у центрі міста з'являться туристичні магніти

20 липня 2018, 15:48
2604
Суспільство, Культура

Маріуполь взяв курс на відродження історичної та архітектурної спадщини. Почали з серця міста - Театрального скверу та площі, фасадів трьох будинків і водонапірної вежі. До 240-річного ювілею центр Маріуполя стане сучасним, цікавим і комфортним місцем для відпочинку. З нього почнеться туристичний кластер міста Діви Марії.

Екскурсію по «будівництві століття» провів міський голова Вадим Бойченко. Він розповів генеральному директору ТОВ «Метінвест Холдинг» Юрію Риженкову, як зміниться Маріуполь до Дня міста.

Загальна вартість робіт з реконструкції Театральної площі - понад 78 млн грн. Сюди увійшли інвестиції міста - 53,7 млн ​​грн та Компанії Метінвесту - 24,3 млн грн.

Вже у вересні жителі побачать тут новий європейський фонтан, площу, доріжки, дитячий майданчик і сучасний арт-простір. У Театральному сквері будують стаціонарний туалет з елементами доступності, кімнатою матері та дитини. Міняють зовнішні мережі, реконструюють автостоянки і озеленюють територію. Роботи виконуються відповідно з графіком.

«У Маріуполя багата культурна та історична спадщина. Ми хочемо її зберегти. Коли приступили до реконструкції Театрального скверу, то знайшли фундамент храму Діви Марії. З цієї точки і почали будівництво туристичного кластеру. Ми хочемо, щоб у Маріуполя була історія та своя автентичність, не кожне місто в Україні може цим похвалитися»,
підкреслив Вадим Бойченко.

Паралельно проходить ремонт фасаду трьох будинків біля Театральної площі. Вони мають історичну цінність, яку необхідно берегти і підтримувати.

«Маріуполь - не просто місто з промислової історією. Це перспективний туристичний центр на Азовському узбережжі, - зазначив Юрій Риженков. - Тому ми допомагаємо муніципалітету робити Маріуполь затишним і комфортним, і підтримуємо створення об'єктів-магнітів, які посилять туристичний потенціал міста».

Об'єктом-магнітом стане і візитна картка Маріуполя - Водонапірна вежа. У «Вежі» планується відкрити туристичний центр, віртуальний музей, простір для спілкування молоді, IT-кластер і обладнати оглядовий майданчик.

 Зараз виконуються зовнішні роботи, щоб освіжити фасад з максимальним збереженням архітектурної автентичності споруди.

Загальна вартість проекту - понад 3 млн грн. Внутрішні і зовнішні роботи фінансуються містом, областю та Групою Метінвест. За словами мера, «Вежа» стане центром тяжіння туристів і скоро Маріуполь заграє новими фарбами.